Home Grapheion Revue Grafika roku a Cena Vladimíra Boudníka MTG Praha Putovní výstavy IKG Naše publikace Kontakt O nás
 
  
  
PARTNEŘI










 


 

 

 


Blog: Lukáš Bradáček zve do DESERTERIE

 



DESERTERIE, Náměstí Míru 16, Praha 2

Nově otevřená kavárna s cukrářskými specialitami, nejen domácími buchtami a výborně servírovaným espressem (doporučuji). Místo schůzek, nevšedních posezení a zážitků. (Otevřeno: Po-Pá: 08-20.oo)

Dort  - je sladká pochoutka vyrobená obvykle z těsta nebo huspeniny. Uvnitř bývá ochucen např. čokoládou, medem a dalšími pochutinami. Svrchní část dortu obvykle bývá obohacena polevami, čokoládou, ovocem, huspeninami a obvykle bývá vhodně nazdobena.
Používá se většinou při oslavách narozenin, při svatbách a při veselkách. Dorty mohou být vhodně upraveny do tvaru srdíček, knih, aut, zvířat, zbraní a podobně.
Dort může mít několik pater, kdy postupně menší a menší dorty tvoří jakousi poživatelnou pyramidu.

Buchty - Česká kuchyně je velmi výrazně ovlivněna polohou České republiky. Česká republika ... Typická jídla a speciality české kuchyně : buchty povidla ...

Espresso - je jemně mletá pražená káva v množství 14g (7g), upěchovaná silou 20 kg (v páce) a uvařená kávovarem prostřednictvím změkčené vody o teplotě 90 °C a pod tlakem 9 barů. Doba průtoku vody přes kávu by měla být v rozmezí 20 – 30 sekund, za kterou musí natéct 30 ml emulze.
Káva se namele v kávomlýnku, dávka (zpravidla 7 gramů) se dá do páky, vloží do kávovaru, jímž přes ni pod stálým tlakem kolem devíti barů protéká voda.
Pravé italské espresso vytéká 25 sekund a obsahuje 30 ml vody. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, i u nás je známá pod názvem crema. Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak daný např. velkým manuálním stlačením kávy ve filtru a výsledkem může být "přepálená" chuť nápoje. V České republice se většinou pije espresso lungo, které je připravené také ze 7 gramů kávy, ale obsahuje více vody (80–200 ml). Existují nápoje s menším objemem vody, např. ristretto (cca 20 ml).
(Info viz.: cs.Wikipedie.org)



      

                                                        Reliéfní obrazy a koláže - Lukáš Bradáček 


Vydáno: 06.04.2011